Psycholoog, therapeut of geestelijk verzorger nodig?

Wat past bij jou en jouw hulpvraag?

Zoek je begeleiding voor je mentale welzijn? Het spectrum van mentale begeleiding is breed. Velen denken direct aan een psycholoog of therapeut, maar misschien past een geestelijk verzorger beter bij jouw behoeften en jouw hulpvraag.

In deze tijd erkennen we steeds meer het belang van mentaal welzijn. Meer en meer mensen zoeken gelukkig ondersteuning om hun geestelijke gezondheid te bevorderen. Het taboe rond het zoeken van hulp breekt langzaam af. Sterker nog, het wordt steeds normaler om te delen dat je een psycholoog of therapeut bezoekt. Gelukkig maar! Je hoeft niet alles zelf te doen, hulp vragen is hartstikke goed en normaal! 

Mogelijk heb je al eens gezocht naar professionele hulp of een doorverwijzing gevraagd, omdat je wil praten over dingen waar je tegenaan loopt in het leven. Voor sommige hulpvragen moet je op zoek naar specifieke therapeutische of psychologische behandelingen, maar het is belangrijk om te weten dat er meer opties zijn. Zeker aangezien er vaak lange wachtlijsten zijn waardoor je helaas vaak lang moet wachten. Deze wachtlijsten komen vooral door de mismatch tussen de hoeveelheid mentale problemen en de hoeveelheid beschikbare psychologen, maar ze komen soms ook door de misplaatsing van een hulpvraag. Soms is het eigenlijk geen psychologische problematiek, maar gaat het meer over zingeving en valt het eigenlijk meer binnen het domein van de geestelijk verzorger. Ik neem je even mee in de rol van de (humanistisch) geestelijk verzorger – ook wel bekend als humanistisch raadsvrouw of raadsman (Lees hier meer over mijn humanistische achtergrond).

Wat doet een geestelijk verzorger?

Een geestelijk verzorger is niet simpelweg een vervanger voor een psycholoog, therapeut of andere hulpverlening zoals bijvoorbeeld een maatschappelijk werker. Zie het als een aanvullende of soms preventieve vorm van begeleiding! Waar een psycholoog zich meer richt op diagnoses en behandelplannen, focust een geestelijk verzorger op (existentiële) levensvragen en zingeving.

Soms zit je gewoon met jezelf in de knoop, zoals iedereen dat wel eens zit, zonder dat er sprake is van een ziekte of een diagnose. Dan is het fijn om met iemand te praten. Als geestelijk verzorger ga ik met jou in gesprek om te achterhalen waar voor jou de kern zit, welke vragen voor jou belangrijk zijn en wat jouw antwoorden daarop zijn. Ik ben een begeleider bij jouw proces waarin jij de richting bepaalt. Ik reik alleen een hand om samen op onderzoek te gaan. Ik geef dan ook geen oplossingen en werk niet met een stappenplan ergens naartoe. Grappig genoeg ontstaan er wel vaak oplossingen en biedt het houvast, maar het gaat niet om de oplossing of de ‘vooruitgang’. Bij de geestelijke verzorging is het soms juist essentieel om stil te staan bij wat niet meer vooruit gaat of beter kan worden, zoals achteruitgaande gezondheid of rouw. Als we dan blijven benadrukken ‘het komt wel goed’ voelen we ons waarschijnlijk juist slechter.

Het bijzondere aan geestelijke verzorging is dat het over de diepste delen van het leven kan gaan, maar ook over juist hele alledaagse dingen. In organisaties zijn geestelijk verzorgers ook vaak gewoon laagdrempelig aanwezig tijdens de dagelijkse gang van zaken en zijn het bekende gezichten die je tegenkomt bij de koffieautomaat. Of je ze nu daar tegenkomt of een afspraak maakt, het draait eigenlijk continu om de vraag hoe gaat het écht met je, op een niveau dat bij het leven hoort. Hoe wil je met die collega in gesprek over wat je dwars zit? Hoe is het met de zenuwen voor de bruiloft? Hoe is het met je dubbele gevoelens over het contact met je moeder? Hoe ga je om met de nieuwe fase van je kinderen? Wil je gewoon even klagen over de hoeveelheid verplichtingen, ga je gang! We vieren de mooie dingen in het leven, balen van de nare en op beide kunnen we samen reflecteren. Geestelijke verzorging biedt ruimte voor alle soorten gesprekken. 

Overlap en verschillen geestelijk verzorger

Hoewel er raakvlakken zijn tussen geestelijk verzorgers en andere mentale zorgverleners:

      • Bieden mentale begeleiding

      • Door in gesprek te gaan  

      • Vragen te stellen 

      • En een luisterend oor te bieden

    Er zijn ook duidelijke verschillen. Bij een behandeling voor PTSS, is een psycholoog de aangewezen persoon. Maar vraag je je af hoe je jouw leven opnieuw wil vormgeven nu PTSS een rol speelt, dan kom je uit bij de geestelijk verzorger. Het is een focus verschil en beide zijn relevant. Het is belangrijk om je te verdiepen in de verschillen om te kunnen bepalen welke hulpverlener bij jouw behoefte en hulpvraag past.

    Wil je met een geestelijk verzorger in gesprek, weet mij dan hier te vinden.