Mensen zijn over het algemeen super enthousiast als ze horen dat ik met Lupin als therapiehond samenwerk, maar vervolgens is dan nog niet helemaal helder wat dat precies inhoudt. Dat ga ik je hier uiteraard uitleggen!
Wat is geestelijke verzorging?
Als humanistisch geestelijk verzorger ofwel humanistisch raadsvrouw bied ik gesprekken over zingeving en levensvragen. Denk bijvoorbeeld aan ‘Hoe ga ik om met mijn verslechterende gezondheid?’, ‘(wanneer) wil ik kinderen?’ of ‘hoe ga ik om met de dood van mijn moeder?’. Levensvragen heeft iedereen, maar ze zijn niet altijd makkelijk of snel te beantwoorden en soms is het daarom fijn om het er met een professional over te hebben. Als geestelijk verzorger luister ik, stel ik verdiepende vragen en samen gaan we op onderzoek uit. Ik noem mijzelf soms gekscherend een professionele praatpaal of professioneel medemens, want ik behandel niet. Deze zaken horen namelijk bij het leven en hebben geen behandeling nodig. Ik lever ook de oplossing niet aan, maar we gaan samen op zoek naar jouw antwoorden op jouw eigen levensvragen.
Waarvoor heb je een therapiehond nodig als geestelijk verzorger?
Heel eerlijk, die heb ik niet nodig. Een therapiehond is niet essentieel om mijn werk als geestelijk verzorger uit te voeren. Hij is er ook niet altijd bij en al mijn collega geestelijk verzorgers doen het namelijk ook zonder hond. Maar ik werk natuurlijk niet voor niets met Lupin samen. Hij is wel een hele waardevolle toevoeging, want hij kan dingen doen als dier die ik niet (zo makkelijk) kan bieden als mens.
Stress en drempelverlagend
Lupin oordeelt niet, spreekt je niet tegen en vind je altijd goed zoals je bent. Dat voelt anders dan bij een mens. Hij is op die manier drempelverlagend, omdat hij zo toegankelijk is en makkelijk contact maakt. Soms is het fijner om even te mogen verbinden met een hond in plaats van een mens. Door met hem in contact te gaan of hem bijvoorbeeld te aaien, daalt het stresslevel in je lichaam.
Instrument
Omdat ik Lupin goed ken, kan ik ook veel aan hem aflezen over de persoon waar hij mee in contact gaat. Ik kan hem gebruiken als instrument. Zo kan ik bijvoorbeeld zien hoe mensen grenzen trekken en welke eigen ruimte ze fijn vinden. Door het te koppelen aan wat ik zie aan Lupin is het voor mensen vaak ook makkelijker dat ter harte te nemen. Grenzen oefenen is daarom bijvoorbeeld met de hond veel inzichtelijker én minder spannend om uit te proberen.
Voorbeeldfunctie
Daarnaast is het voor mij fijn om Lupin te gebruiken als voorbeeld. Voor kinderen kan het bijvoorbeeld makkelijker zijn om in het perspectief van de hond te bedenken wat er spannend kan zijn aan bijvoorbeeld naar een nieuwe plek gaan. Daarin vertellen ze indirect ook wat zij er spannend aan kunnen vinden. Door op zoek te gaan naar een oplossing voor Lupin, vinden we misschien ook haakjes voor wat helpend kan zijn voor het kind.
Naar het nu
Tot slot is het niet altijd makkelijk voor mensen om terug te halen hoe het er in het verleden precies aan toe ging of hoe je je toen voelde, dus is de hond een mooie manier om in het nu te komen. Door oefening te doen, zoals Lupin iets nieuws leren of hem met je lichaamstaal iets te laten doen, ervaar je in het nu waar het schuurt of waar jouw krachten liggen. Het ervaren maakt het makkelijker om het erover te hebben in plaats van te moeten graven in je herinnering.
Wil je meer lezen over Lupin en de opleiding die we hebben gevolgd? Lees het hier!
En voel je altijd vrij om contact op te nemen als je ergens over wil praten, of als je getroost wil worden door Lupin. Neem hier contact op.