Ik ben Eline Michelle Amende (1996), humanistisch geestelijk verzorger ofwel raadsvrouw, en ik woon en werk in Den Dungen (regio Den Bosch). Laten we beginnen bij de basis. Ik hou van mensen: hun verhalen, perspectieven, intenties en belevingen, dus toen ik op mijn 16e hoorde over het beroep geestelijk verzorger zat ik op het puntje van mijn stoel. Dit wil ik doen, dit is mijn beroep! Ik wilde, en wil nog steeds, praten met mensen over de dingen ‘waar het echt om draait’. Over zingeving, existentiële thema’s en alles waar mensen tegenaan lopen in het leven. Ook op momenten dat het moeilijk wordt en het leven even niet vanzelf loopt, zonder daarbij te moeten kijken naar ‘problemen’, ‘oplossen’ en ‘behandelen’. 


HUMANISTIEK
Om dit te mogen doen ben ik humanistiek gaan studeren. Humanistiek is een zesjarige studie gericht op zingeving van het individu en humanisering van de samenleving. Humanistiek is een interdisciplinaire opleiding met aspecten uit de psychologie, sociologie, filosofie, pedagogiek en geschiedenis. Ik herkende hier mijn waarden als menswaardigheid, vrijheid en bijbehorende verantwoordelijkheid, dialoog en reflectie en leerde dat ik eigenlijk altijd al humanist was zonder dat te weten. Daarom heb ik ervoor gekozen om te gaan werken als humanistisch raadsvrouw gezonden door het Humanistisch Verbond. Door mijn masterscriptie (over presentie bij geestelijk verzorgers bij Defensie) leerde dat geestelijk verzorgers een professionele vorm van hun eigen zelf zijn. Het authentiek jezelf kunnen zijn is essentieel om laagdrempelig en toegankelijk contact te maken, waardoor vertrouwen kan ontstaan en lange termijn contact aan kunt gaan. 

THERAPIEHOND
Tijdens de lockdown viel ook een extreem belangrijk kwartje: geestelijk verzorger met (therapie)hond, dat ben ik! Al zolang ik mij kan herinneren wilde ik een hond, maar de praktische zaken deden dat plan altijd de das om. Tot ik mij realiseerde dat een hond helemaal niet thuis hoeft te wachten tot ik klaar ben met werken, maar dat hij juist een waardevolle toevoeging kan zijn aan mijn werk als geestelijk verzorger. 

Een therapiehond helpt mensen vaak ontspannen door simpelweg aanwezig te zijn en niet te oordelen. Dat maakt dat mensen zich vaak makkelijker openstellen. Daarnaast zijn er menig oefeningen die gedaan kunnen worden door middel van de hond waaruit nieuwe lessen geleerd kunnen worden en een gesprek verrijkt wordt met handelingen. Bovendien spiegelt de hond het gedrag van de mens die voor hem staat, waaraan je als therapiehondenbegeleider een hoop kunt aflezen. Lupin is niet alleen een aanvulling is voor mijn leven als huishond, maar ook voor het uitvoeren van mijn werk als geestelijk verzorger als therapiehond! 

Lupin (2021) is een border collie en houdt net zo van mensen als ik! Hij wil graag knuffelen, koekjes zoeken en hij luistert naar je zonder weerwoord. In 2022 zijn we samen gestart bij de DAI Academy voor de DAI opleiding (Dog Assisted Interventions). De eerste opleiding hebben we behaald en voor de tweede lopen we nu stage.  Mensen vragen vaak wat Lupin leert op de DAI Academy, maar de opleiding is eigenlijk meer voor mij. Ik leer hem lezen en ik leer zijn grenzen herkennen en behoeftes vervullen. Op die manier kan ik hem op een verantwoordelijke manier inzetten en weten we dat hij er ook blij van wordt. Lupin gaat al mee naar gesprekken, dus als jij ook met hem wil knuffelen kan dat!  

Mijn karakter

Ik ben van nature enthousiast en sociaal. Ik ben dan ook het liefst onder de mensen en ben gepassioneerd over en geïnteresseerd in mensen en wat hen drijft in het leven. Ik werk graag efficiënt, ik houd van openheid en ik werk vanuit betrokkenheid. Ik ben betrouwbaar ten opzichte van afspraken, maar ik ben ook kritisch op systemen die de mens geweld aan doen. Ik zie de wereld in haar meervoudigheid aan perspectieven en ik zie de mens als in de kern ‘goed’.

DESKUNDIGHEID
Na mijn master humanistiek heeft het Humanistisch Verbond mij benoemd in mijn ambt tot humanistisch geestelijk verzorger en via deze link kun je de beroepsstandaard bekijken waar ik mij aan dien te houden. Daarnaast heb ik door mijn diploma’s (bachelor en master humanistiek & humanistisch vormingsonderwijs) lidmaatschap bij:

Vereniging van geestelijk VerZorgers (VGVZ)

Stichting kwaliteitsregister geestelijke verzorgers (SKGV)

Humanistisch Verbond

Centraal register kort beroepsonderwijs (CRKBO)