Rouwbegeleiding bij het verlies van je kindje

Hoe ga je om met het verlies van je baby? 
Hoe ga je om met het verlies van je ongeboren baby? 
Hoe ga je om met het moeder zijn zonder baby? 

Deze vragen brengen ons naar een diepgaande en soms overweldigende situatie waar verlies en de dood centraal staat. Afhankelijk van de situatie, bijvoorbeeld een doodgeboren baby, een zwangerschapsafbreking of een miskraam, en jouw eigen voorkeur spreken we over een kindje, baby, foetus of embryo dat je verliest. Ik gebruik hierna de term kindje, waarmee ik deze allemaal bedoel. Al deze situaties zijn ongelofelijk heftig. Het is dan ook logisch en gezond dat je wordt overweldigd door verschillende emoties. Verdriet, boosheid, frustratie, wanhoop, noem het maar op. Niet altijd is er de eigen omgeving voldoende ruimte en aandacht voor of is er behoefte aan expliciete gesprekken over de impact. Rouwbegeleiding kan daarom fijn zijn.

Een groot en ingewikkeld verlies

Wanneer we worden geconfronteerd met het verlies van een kindje, doet het er eigenlijk niet toe hoe ver je was in de zwangerschap of hoe kort je kindje bij ons is geweest. Wat telt, is hoe jij je met je kindje hebt verbonden. Dat is prachtig en enorm belangrijk, maar brengt ook onvermijdelijk het intense verdriet en de leegte mee die we voelen wanneer we afscheid moeten nemen.

Het verlies van een kindje is heftig en enorm verdrietig van zichzelf. Maar het is niet het enige waar je over rouwt. Met het verlies van je kindje verlies je namelijk ook een toekomst met dat kindje en alle plannen die je al had gemaakt. Je verliest ook je kindje om je liefde aan te kunnen geven en je bent misschien nu wel moeder zonder kindje. Hoe moet dat nou? En misschien verlies je ook wel een stukje vertrouwen in je lichaam, de wereld of dat het ooit wél gaat lukken. Je neemt dus afscheid van een hele hoop. Je rouwt om een hele hoop. En dat is zwaar, want het is emotioneel en het is heel hard werken! 

Mijn rol als geestelijk verzorger

Als (humanistisch) geestelijk verzorger bied ik rouwbegeleiding. Daarin is het niet mijn rol om antwoorden te bieden op de vraag hoe je hiermee omgaat of hoe je moet rouwen, want iedereen rouwt op zijn eigen manier. Wel kunnen we samen op zoek naar jouw manier en jouw antwoorden. Het is dus mijn rol om een veilige ruimte te creëren waarin we samen kunnen verkennen, voelen, en ontdekken. Rouwbegeleiding gaat niet over het oplossen van verdriet, maar over het erkennen en ruimte geven. Rouw is namelijk een gezond en normale reactie op een verlies. Het zou gekker zijn als je dit niet zou voelen. Het verdriet en de pijn komt voort uit de liefde en verbinding die we hebben. Het is dan ook geen ‘loslaten’ of ‘verwerken’, maar gaat over het anders leren vasthouden en leren verweven in je leven zoals dat bij jou past. 

Rouwbegeleiding

Hoe ziet de rouwbegeleiding er dan concreet uit als we een traject starten? Dat is eigenlijk niet vooraf te zeggen, omdat het zo persoonlijk is en moet aansluiten bij jou en jouw behoeften. Wil je juist wel of juist geen foto’s terugkijken? Wil je je partner er juist wel over liever (nog) niet bij betrekken? Wil je een altaartje maken midden in de woonkamer, of liever in de babykamer of helemaal niet? Alles is goed!

Misschien wil je de eerste weken wel elke week een afspraak en appen we elke dag even hoe het gaat of heb je behoefte aan regelmatige sessies verspreid over een langere periode, misschien zelfs jaren. Er is geen standaard traject en alles is daarin goed. We bekijken het gaandeweg en ik volg jou. 

Maar om een beeld te schetsen: We praten over wat er is gebeurd, je haalt herinneringen op, misschien kijken we foto’s, en vooral alle emoties de ruimte geven die ze verdienen. Vaak steken we een kaarsje aan, luisteren we naar passende muziek, en ook tussen onze afspraken door kunnen we contact houden. Het kan zijn dat ik een berichtje stuur met een link naar een liedje dat op dat moment voor jou betekenisvol kan zijn, of misschien stuur jij mij een berichtje over hoe je je op dat moment voelt.

Samen zullen we ontdekken wat voor jou belangrijk is, waar jij behoefte aan hebt. We zullen samen op zoek gaan naar jouw manier van rouwen en ik zal ervoor zorgen dat daar voldoende ruimte voor is.

Heb je behoefte aan begeleiding? Maak dan gerust een afspraak via de contactpagina of stuur gewoon even een berichtje op whatsapp: 0613762100. Daar ben ik voor!

Wat kan je zelf doen?

Los van rouwbegeleiding heb ik nog een aantal tips voor je om over na te denken. Volg ze vooral wanneer ze bij jouw manier van rouw passen. 

  • Rouw bestaat uit de pijn voelen én doorleven in een nieuw normaal. Maak ruimte voor beide kanten. 
  • Maak een plekje voor jouw kindje waar je even bij stil kunt staan. Een plekje met bijvoorbeeld een foto, de voetafdruk en een kaarsje. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld de keramieke altaartjes kopen van Miek Crouzen. Stuur haar vooral even een berichtje via haar website of instagram @praktijk_debasis.  
  • Op de etsywebshop van @littlesantidsigns verkopen ze ringen met symbolen die verwijzen naar de grootte van een ongeboren kindje. Op die manier kun je het bij je dragen op een unieke en subtiele manier. 
  • Hou je van lezen? Het boek ‘Helpen bij verlies en verdriet’ van Manu Keirse geeft op een leesbare wijze meer informatie en misschien ook herkenning over verlies en rouw. 
  • Bij Verlieskunst kun je een tas kopen met de tekst ‘ik draag je met me mee’ erop. Kijk ook eens naar de vele kaarten die ze maken. Ik maak hier veel gebruik van. 

Ik heb overigens geen belang bij deze promoties, ik werk gewoon graag met deze producten in mijn praktijk omdat ik ze zelf erg betekenisvol vind.