Jongeren (13-21) hebben, net zoals volwassenen, behoefte aan het actief doorlopen van rouw*. Na het overlijden van een dierbare kan het fijn zijn om begeleiding te krijgen bij de rouw, omdat het een heftig, complex en persoonlijk proces is. Veel volwassenen weten al moeilijk raad met rouw, omdat we de dood lastig en eng vinden en er daarom weinig vaardigheden in krijgen aangeleerd en dat maakt ook dat jongeren vaak weinig of verkeerde sturing krijgen. Vanuit mijn achtergrond als (humanistisch) geestelijk verzorger bied ik daarom ook rouwbegeleiding specifiek voor jongeren en dat doe ik indien gewenst samen met Lupin, mijn therapiehond (i.o.). Hieronder leg ik je uit hoe en waarom ik rouwbegeleiding voor jongeren met mijn therapiehond aanbied.
De hond maakt het actief en beweeglijk
Het inzetten van een therapiehond bij rouwbegeleiding heeft een heel aantal voordelen, zoals het kunnen inzetten op activiteiten, beweging en interactie. Jongeren zitten al lang genoeg stil op school en willen niet awkward tegenover een vreemde zitten om alleen te praten. Meestal is het vrijer en organischer om te kiezen voor het uitvoeren van oefeningen en werkvormen waarbij je actief met de hond aan de slag gaat. Je moet hierbij denken aan oefeningen als de hond vragenkaarten laten kiezen, samen een kunstwerk verven of de hond te moeten positioneren bij de emotie die het meest wordt ervaren. Door bezig te gaan met concrete oefeningen is het vaak ook makkelijker om in het nu te zijn en vanuit daar ook te kunnen ervaren en praten. Dat maakt het makkelijker dan wanneer je enorm in je geheugen moet graven.
De hond biedt steun en troost
De hond biedt daarnaast steun en troost, waarmee hij precies in het verlengde ligt van mijn doel en werkzaamheden. Lupin ziet je, hoort je en oordeelt niet. Dat maakt dat mensen snel steun ervaren en zich gehoord voelen. Zeker bij heftige emoties is het fijn om zo makkelijk contact te kunnen maken met een liefdevol levend wezen waar je langzaam een band mee opbouwt. Aanraking van een ander mens kan dan soms juist vervelend zijn, terwijl je vingers door de zachte vacht halen heel prettig kan zijn. Tijdens heftig verdriet of boosheid zijn wij er samen voor de jongere en terwijl we niet proberen het gevoel weg te nemen, is het fijn om te voelen dat je het niet alleen hoeft te doen. Hoe makkelijker en laagdrempeliger dat contact is, hoe fijner en bij een hond is die drempel vaak veel lager.
De hond als voorbeeld
Tijdens de begeleiding neem ik Lupin vaak als voorbeeld, omdat dat vaak makkelijker is om over te praten. Het kan prettig zijn om eerst wat meer afstand te houden, voordat je jezelf bloot geeft en je alles op tafel gooit. Dat is voor elk mens, maar voor jongeren is dit extra, aangezien de levensfase al zo veel vragen oproept over wie jij bent als mens. Wanneer we bezig gaan met het ervaren van (heftige) emoties kan ik Lupin makkelijk als voorbeeld gebruiken, aangezien hij deze natuurlijk ook heeft en er ook op een bepaalde manier mee om gaat. Er is veel wat we van Lupin kunnen leren.
De hond is leuk
Tot slot is de hond natuurlijk gewoon heel erg leuk (als je van honden houdt) en die component wordt vaak onderschat. Ik vind het belangrijk dat we nare en zware zaken kunnen bespreken, maar het moet zich ook afwisselen met lichte en leuke dingen. Dat is juist waar rouw over gaat! Daar helpt Lupin graag aan mee en door zijn vrolijke en prettige bijdrage is de motivatie meestal hoger om langs te (blijven) komen.
Al met al kan een therapiehond een waardevolle toevoeging zijn aan rouwbegeleiding, omdat de hond actieve werkvormen mogelijk maakt, steun biedt, als voorbeeld fungeert en omdat de hond een enorm vrolijke bijdrage levert. Naast dat ik graag met Lupin samenwerk, is het overigens niet essentieel. Soms is hij tijdens trajecten zelfs alleen maar in een hoekje aan het slapen, omdat hij even niet wordt ingezet. Hij vult mijn werk aan en ik zet hem in waar hij een waardevolle toevoeging is, maar ik kan een rouwbegeleidingstraject ook zonder hem volledig aanbieden.
* In deze blog beperk ik mij tot rouw rondom het overlijden van een dierbare, maar rouw komt daarnaast nog in vele andere vormen voor.